Spring naar inhoud

Type lening

Omdat er veel verschillende situaties zijn waarin iemand extra geld nodig kan hebben bestaan er veel soorten leningen. Zo kun je een lening afsluiten voor het kopen van je huis, we praten dan over een hypothecaire lening, ook kun je geld lenen voor een nieuwe auto, het renoveren van je woning, een vakantie, je huwelijk etc.

Een persoonlijke lening is ook een optie. Het gaat hier om een lening op afbetaling. Hoe gaat dit in zijn werk? Ten eerste ga je overleggen met de kredietgever, hier worden het bedrag, de rente en alle andere zaken besproken. Nadat de overeenkomst is getekend kan de kredietnemer het geld uitgeven aan verschillende zaken, je hoeft hier geen verantwoording voor af te leggen. Dit is bijvoorbeeld een optie als je met je familie op vakantie wil omdat jullie er echt even tussen uit moeten, maar hier geen geld voor is. Met een persoonlijke lening kun je bijvoorbeeld ook studiekosten dekken of de start van een nieuwe, prijzige hobby. Ook voor een huwelijk wordt regelmatig een persoonlijke lening afgesloten. Het zou namelijk jammer zijn om niet te trouwen puur omdat je het geld nog niet hebt.

Persoonlijke lening

Let op, er zitten maximale afbetaling termijnen op een persoonlijke lening. Bij elk bedrag hoort er dus zo’n maximale termijn waarin je al het geld, en de rente, terug moet hebben betaald. Dit is om te voorkomen dat leningen voor relatief kleine bedragen over 20 jaar gespreid worden.

Via lening.org kun je makkelijk leningen vergelijken en lening simuleren, op deze manier kun je kijken wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Denk goed na over het doel van de lening, waar je het geld aan uit wil geven, hoeveel je per maand terug kunt betalen, voor hoelang je het geld nodig hebt etc.